28. ožujka 2024.

Roditeljstvo i djeca

COVERmagazin.com

Zanima li vas s kim se vaše dijete druži?

Možda se bojite kako će vaše dijete upasti u loše društvo ili sprijateljiti se s nekim...

Zanima li vas s kim se vaše dijete druži?

Možda se bojite kako će vaše dijete upasti u loše društvo ili sprijateljiti se s nekim, prema vašem mišljenju, neodgovarajućim.

Ako je vaše dijete već kreiralo takva prijateljstva svaki vaš postupak dijete može shvatiti dvosmisleno. Jer obično će ih zabrana ohrabriti da se još više veže za prijatelje. Bolje je dopustiti prijateljstvo, ali što je moguće više pod vašim nadzorom. Najbolje predložite im neka se druže u vašem domu. Tada im možete naglasiti kako bi se trebali pridržavati vaših kućnih pravila. Npr. nema psovanja ili tuče.

Kako biste preventivno djelovali pokušajte što više nadzirati dijete. Naravno to ne znači kontrolirati u potpunosti, ali ne biste mu trebali dopustiti da izlazi samo bez nadzora ili da vam točno kaže gdje ide. Uvijek morate znati gdje je vaše dijete. Postavite jasna pravila da mora doći kući kada mu kažete ili da vam mora javiti odluči li otići negdje drugdje.

Osim toga inicirajte stvaranje prijateljstava sa njegovim vršnjacima jer posebno dečki znaju biti nasilni prema mlađim članovima „grupe“.