18. travnja 2024.

Roditeljstvo i djeca

COVERmagazin.com

Ograničite djetetu unos slatkiša

Iako roditelji čokoladi pripisuju mnoge negativne osobine, najveće zlo ona nosi za dječje zube...

Ograničite djetetu unos slatkiša

Iako roditelji čokoladi pripisuju mnoge negativne osobine, najveće zlo ona nosi za dječje zube. U tom smislu nije važno koliko dijete čokolade dnevno pojede, nego koliko često čokoladu i druge slatkiše jede.

Iako je vrlo teško ograničiti djetetu unos slatkiša postoje neke tehnike pomoću kojih se on može smanjiti.

Kako djeci smanjiti unos slatkiša?

* Objasnite djetetu zbog čega su slatkiši loši. Pokažite mu kako izgleda pokvareni zub, a kako zdrav.

Ovo je najvažnija stvar koju možete napraviti za zdravlje svoje djece i kontrolu unosa slatkiša. Kada djeca vide kako su lijepi bijeli zubi, a kako izgledaju crni i pokvareni, djeca će sama znati da slatkiši nisu dobri za njih. Postoje i mnogi crtići i priče za djecu koje govore o važnosti pravilne higijene zubi, te šteti koju slatkiši rade zubima.

* Budu li slatkiši dostupni cijeli dan, na taj način ćete povećati rizik. Pokušajte ograničiti dostupnost slatkiša na nekoliko puta dnevno.

I nekoliko puta dnevno je već previše, ali se može tolerirati. Slatkiši ne trebaju stajati na stolu ni na nekom drugom vidljivom mjestu nego na djeci nedostupnim policama. Najbolje bi bilo uvijek u isto doba dana ponuditi ih slatkišima i naučiti ih da slatkiši nisu nešto što se cijeli dan gricka po malo, nego slastica koju si trebaju povremeno priuštiti. Također je jako bitno da djecu ne nagrađujete slatkišima, jer na taj način stječu loše navike za ostatak života. Slatkiši bi trebali biti poput bilo kojih drugih namirnica ponuđeni u određenoj dobi dana i oko toga ne treba stvarati veliku stvar.

* Budite izričiti i ne dopustite djeci da jedu slatkiše nakon pranja zubi prije spavanja.

Obo je lako reći, ali teže izvodivo u praksi. Ali možete to postići tako da vam zadnji obrok pred spavanje bude slatkast (recimo kakao sa zdravim kolačem). Nakon toga neka djeca operu zube, ali neće imati veliku potrebu za slatkim, jer su siti, a već su i jeli nešto slatko.

* Ako je dijete gladno veća je vjerojatnost da će jesti slatkiše. Pobrinite se da u organizam unosi dovoljno zdravih namirnica.

Dnevni unos namirnica rasporedite u 7 do 9 obroka (uključujući užine) te se potrudite da svi obroci budu raznovrsni, a nutritivni elementi dovoljno zastupljeni. Na taj način ćete smanjiti potrebu za slatkišima jer će dijete biti sito i zdravo.

* Zaslađeni napitci također su prijetnja. Nikad nemojte djeci noći davati da pije zaslađene napitke.

Teško je baš nikad ne dati djetetu da pije sok, ali smanjite to na najmanju moguću mjeru. Ponudite zdraviju opciju, svježe cijeđenih sokova.

* Dijete mora steći naviku redovitog pranja zubi.

Već pojavom prvih zubića dijete bi trebalo stjecati naviku pranja zubi. U početcima trebate djetetu pomagati temeljito oprati zube, a kasnije će dijete većinu posla preuzeti na sebe.

Koliko dijete dnevno treba jesti?