24. travnja 2024.

Roditeljstvo i djeca

COVERmagazin.com

Pravilno korištenje pribora za jelo

Način na koji se čovjek ponaša za vrijeme jela mnogo govori o njemu i smatra se osnovnim mjerilom njegovog ponašanja...

Pravilno korištenje pribora za jelo

Način na koji se čovjek ponaša za vrijeme jela mnogo govori o njemu i smatra se osnovnim mjerilom njegovog ponašanja. Međutim, u tome ima mnogo pretjerivanja i umjetno stvorenih pravila, pa velik broj ljudi pozive na večere smatra teškom obvezom i provode ih u strahu da nešto ne pogriješe. Za obrokom bi se prvenstveno trebali opustiti i uživati u društvu, hrani i prilici.

Na ručku u restoranu ili svečanom ručku svako jelo ima svoj pribor. Na početku pronalazimo pribor složen s obje strane tanjura. Žlice i noževi složeni su desno, a vilice s lijeve strane tanjura. Iznad tanjura nalaze se desertna vilica i žlica. Priborom se koristimo onim redoslijedom kojim se jela poslužuju, a obično je to izvana prema unutra. Pribor za jelo se drži dosta čvrsto, ali ne previše kruto. Nož u desnoj ruci, a vilica u lijevoj.  Ako se jede samo vilicom, tada se ona drži u desnoj ruci. Žlica se ustima prinosi širom stranom, a kada završimo s jelom žlicu ostavljamo u tanjuru iz kojeg smo jeli. Nožem nikada ne prinosimo hranu ustima.

Ukoliko je postavljeno više pribora i niste sigurni kako se s njim služi, osnovno je pravilo da usporite i pričekate da vidite kako će se drugi koristiti s njim.

Dok je pribor prekrižen na tanjuru znači da s jelom nismo završili. Kada su vilica i nož položeni paralelno od desna prema sredini znače da smo gotovi s jelom.

Čačkalice treba izbjegavati, ali ukoliko ih je nužno koristiti onda se to radi što diskretnije. Nikako se ne treba drugom rukom pokrivati usta jer tada samo korištenje čačkalice postaje napadnije. Ukoliko čačkalice nisu servirane ne treba ih tražiti.