20. travnja 2024.

Roditeljstvo i djeca

COVERmagazin.com

Proslava prve pričesti

Obično se prva pričest obavlja u sedmoj ili osmoj godini djetetovog života...

Proslava prve pričesti

Obično se prva pričest obavlja u sedmoj ili osmoj godini djetetovog života. Djecu za prvu pričest pripremaju vjeroučitelji, ali bi roditelji trebali također pažljivo slušati njihove upute i pridržavati ih se po pitanju ceremonije.

Odjeća za prvu pričest

Ovisno o crkvenoj zajednici u kojoj se prva pričest odvija haljine će pripremiti vjeroučitelji ili ih roditelji sami trebaju pripremiti. Djevojčice nose bijele haljine koje trebaju biti jednostavne, a dječaci sportsko elegantna odijela. Ali najbolje bi bilo dogovoriti se s ostalim roditeljima i vjeroučiteljima kako se vaše dijete ne bi izdvajalo iz skupine i time mu prouzročili neugodnosti. Također, zajedno se dogovorite hoće li djevojčice nositi cvjetne bukete, krune ili cvjetne ukrase za kosu.

Roditelji i rodbina koja prati djecu trebala bi se odjenuti u elegantna odjela, ali nikako svečana.

Svečane satenske haljine i slične kombinacije ne priliče za ovu prigodu.

Ručak proslave svete pričesti

Na ručak poslije ceremonije, bilo da se radi u kući ili restoranu pozivaju se samo rodbina i zaista bliski prijatelji.

Ručak proslave možete organizirati kod kuće ili u restoranu, ovisno o željama. U restoranu ćete organizirati ako želite više uživati u tom danu, a manje se opterećivati gostima, a kod kuće ako imate volje i želje pokazati svoje organizatorsko umijeće, te volite i inače organizirati okupljanja.

Na proslavi prve pričesti može u pozadini svirati glazba, ali nije običaj pozivati bend ili zabavljače.

Ručak treba biti svečani u nekoliko sljedova.

Pokloni za svetu pričest

Pokloni koje donosi obitelj trebali bi biti ozbiljni i korisni za dijete.

Nije neobično da se za Prvu pričest poklanja novac uz čestitku. Na taj način pomažete roditeljima u organizaciji, a ako to roditelji neće iskoristiti dijete može samo odabrati poklon koji želi.

Ako je proslava u restoranu obično se ne nosi poklon vrećicu  za roditelje, nego samo čestitku, novac i po želji manji simbolični poklon za dijete. Ako se proslava radi u kući možete napraviti kolače, ponijeti poklon vrećicu za roditelje uz poklon za prvopričesnika.

Ranijih godina kad su se proslave prve pričesti organizirale uvijek kod kuće bio je običaj ponijeti poklon vrećicu u koju bi se stavile neke dodatne namirnice potrebne za proslavu poput keksa, bombonjere, soka, pića, šećera i kave ili ponijeti kolače. Takve poklon vrećice i kolači se nose i danas ukoliko se proslava organizira kod kuće, dok se kod proslave u restoranu za iznos te “poklon vrećice” uvećava poklon za dijete ako je u novcima ili stavlja dodatno uz čestitku i poklon, ako ste kupili i poklon za prvopričesnika.

Pokloni za Prvu svetu pričest – ideje poklona za djevojčice i dječake za Prvu pričest

Kod izbora poklona za Prvu pričest možete se odlučiti za religiozni predmet, ali i različite druge poklone. Ukoliko preferirate drugačiji tip poklona tada je nakit dobar izbor, npr. narukvica, lančić, privjesak, naušnice. Također, popularan poklon za Prvu pričest su i ručni satovi za djecu.

Ukoliko dobro poznajte dijete koje slavi Prvu pričest izbor može biti nešto vezano uz želje ili hobije djeteta.

Uobičajeni pokloni za Prvu pričest su:

– pokloni s religijskom tematikom
– nakit ili ručni sat
– tehnologija
– albumi i okviri za fotografije

Ideje za poklone za Prvu pričest s religijskom tematikom

– Biblija – pri tome vodite računa da kupite Bibliju za djecu prilagođenu uzrastu djeteta

– Anđeli – ukrasni

– Dječja krunica u ukrasnoj kutiji i slični predmeti

– Knjiga o Prvoj pričesti, možete izabrati neke od ilustriranih knjiga za prvopričesnike, knjige uspomena na Prvu pričest uz biblijske citate i misli.
Jedna od ideja može biti i knjiga “Sveta Pričest – Susret s Isusom – istinska radost” Papa Franjo – Jorge Mario Bergoglio ili “S Isusom u život – Papa prvopričesnicima” Benedikt XVI. – Joseph Ratzinger

– Knjige ne moraju biti vezane uz Prvu pričest, možete se odlučiti za neki molitvenik prilagođen djeci ili knjige s vjerskom tematikom

– Spomenar Prve svete pričesti kao i knjige uspomena na Prvu svetu pričest – sadrže citate, prostor za upisivanje podataka, lijepljenje slika…

– Ukrasni predmeti, okviri za fotografije i slično s vjerskom tematikom

Ideje za poklone za Prvu pričest – nakit

Nakit često poklanjaju bliži rođaci, tete i stričevi, bake i djedovi te krsni kumovi. Ako se radi o nakitu tada bi trebalo birati srebrni ili zlatni nakit, trebao bi biti elegantan, dječje elegantan, zanimljiv, ali opet dragocjen, naglašavati važnost događaja i da djeluje kao trajna uspomena. Kada se biraju detalji na nakitu oni mogu biti religiozni, ali i neki dječji poput cvijeća, balerine, bubamare, sidra.

Uglavnom se za Prvu pričest poklanjaju manji komadi nakita poput:

– Privjesak – može biti neki vjerski simbol, ali i bilo koji drugi privjesak, posebno s tematikom koju dijete voli. Križevi i anđeli su uobičajen izbor za Prvu pričest.

– Narukvica – s ukrasnim dodatkom ili bez također je uobičajen izbor za Prvu pričest

– Naušnice – naušnice su dobar izbor poklona za djevojčice za Prvu pričest, šarene, cvijeće, bubamare, veliki je izbor naušnica koji može oduševiti djevojčice za Prvu pričest.

– Sat – često se spominjalo da se prvi pravi sat dobije za Prvu pričest. Satovi za ruku su dobar izbor poklona za Prvu pričest i za dječake i djevojčice

Pokloni za Prvu pričest – tehnologija

Moderno vrijeme nudi veliki izbor tehnoloških predmeta koji su odličan izbor kao poklon djeci za Prvu pričest. Ovakve poklone također češće kupuje stričevi, tete ili krsni kumovi. Uglavnom kada se radi o ovakvim poklonima bolje bi bilo prije kupovine razgovarati s roditeljima, reći svoju ideju i pitati za dopuštenje, budući da roditelji imaju različito viđenje korištenja tehnologije, stoga se o ovakvim poklonima bolje prvo konzultirati s roditeljima.

To su uglavnom skuplji pokloni, no, ukoliko ste se odlučili za nešto takvo, neki od ideja su
– Tablet – tablet je zaista lijep poklon za Prvu pričest.

– Digitalni fotoaparat

– Foto albumi, digitalni foto albumi ili okviri za fotografije gdje će dijete moći staviti svoju fotografiju s Prve pričesti.

– Knjige, enciklopedije, zemljopisni atlasi, inspirativne knjige ili knjige iz područja koje dijete zanima također su zanimljiv i trajan poklon za Prvu pričest.

Vezano: