29. ožujka 2024.

Roditeljstvo i djeca

COVERmagazin.com

Kumstvo na krštenju djeteta

Prema običaju kumovi djeteta biraju se prema prijateljstvu s roditeljima i obično su njihovi vršnjaci...

Kumstvo na krštenju djeteta

Prema običaju kumovi djeteta biraju se prema prijateljstvu s roditeljima i obično su njihovi vršnjaci, iako i roditelji (djetetovi djed i baka) ponekad za kumove mogu predložiti svoje prijatelje.

Iako se u današnje vrijeme kumstvo svodi na poklone prilikom krštenja i kasnije kojeg praznika, kumstvo je ipak nešto više. Kumovi na sebe preuzimaju zaštitničku ulogu, te imaju zadatak pomagati roditeljima u djetetovom odgoju, razvoju i formiranju.

Obično roditelji zamole prijatelje da im budu kumovi djetetu, te se kumstvo ne bi trebalo odbiti. Međutim, roditelji bi trebali izabrati kumove od osoba koje su se preložile da budu kumovi ili onih za koje znaju da bi im takva uloga bila draga.

Nakon predloženog i prihvaćenog prijedloga roditelji i kumovi se obvezno prije krštenja trebaju naći i dogovoriti detalje, poput tijeka krštenja i slavlja, te dokumenata koje je potrebno prikupiti za kumstvo.

Kumovi mogu pitati roditelje što bi htjeli da se pokloni djetetu, ali ukoliko se ne radi o velikoj potrebi roditelji ne bi trebali izražavati svoje želje, nego naglasiti kako je već samo prihvaćanje kumstva dovoljan poklon.

Tradicija nalaže poklanjanje malih srebrnih ili zlatnih poklona za dijete ( npr. lančić ili medaljice, privjesak, naušnice, narukvicu…), a za roditelje, set šalica, pribora za jelo ili nešto sl. za majku i košulju i kravatu ili bocu vina za oca.