29. ožujka 2024.

Roditeljstvo i djeca

COVERmagazin.com

Ideje za torte za vrtiće

Budući da većina vrtića ne dozvoljava donošenje kolača i pravih torti, roditelji se odlučuju na alternativne torte napravljene od slatkiša, pločica, grickalica, kartona... Ovdje su ideje kako ih izraditi.

Ideje za torte za vrtiće koje možete sami izraditi

Budući da većina vrtića ne dozvoljava donošenje kolača i pravih torti, napravljenih kod kuće, a ni onih iz slastičarne budući da nisu dobro prihvaćene kod svih roditelja, mnogi roditelji se odlučuju na inovativne torte koje zadovoljavaju uvjete manje kalorija ili manje mogućih negativnih reakcija.

Torte za vrtić od kartona

Kartonska torta je najpopularnija i jednostavna opcija. Možete je sami izraditi ili kupiti, te napuniti proizvodima po želji. Naravno u vrtiću provjerite što smijete staviti unutra. Kartonske torte možda su trenutno najpopularnija opcija i većina vrtića ih preferira. Mana je što se zapravo djeca ne “počaste” u vrtiću, nego nose slatkiše koje ste stavili u “kriške” kući, gdje im roditelji daju da jede. Ovo je dobra opcija jer svaki roditelj može kontrolirati kada će dijete pojesti slatkiš i što će jesti. Ovo je svakako najsigurnija opcija, pa ukoliko niste razumjeli komunikaciju što smijete a što ne donijeti u vrtić, tada se odlučite za ovu opciju, a u krišku stavite pojedinačno upakirane slatkiše.

Šablon za izradu torte od 12 kriški od papira ili kartona možete pronaći ovdje:

Šablon za izradu torti od papira ili kartona

Potrebno je isprintati na papir u boji ili šareni papir tvrdoće najmanje 150g, a zatim izrezati kalupe, složiti ih i napraviti tortu.

Ukoliko djeca ipak imaju dozvolu da nešto od slatkiša ipak pojedu i u vrtiću u grupi, tada je dobra opcija napraviti kartonsku tortu od okrugle, ovalne ili slične torte te unutra staviti neke slatkiše koje će zajednički jesti. Obično se ono što smijete staviti unutra tada ograničava na kukuruzni flips (smoki), perece i štapiće, jer to su namirnice na koje djeca nemaju alergijske reakcije. Više od toga i nekog prirodnog sokića vjerojatno vam neće dozvoliti da donesete u vrtić zbog mogućih reakcija i pobuna roditelja koji ne žele da njihova djeca jedu slatkiše.

Torta za vrtić od voća

Većina vrtića dozvoljava torte od voća iako se i ova praksa sve češće izbacuje. Ukoliko vrtić dozvoljava donošenje torti od voća princip je da se na etažere u obliku torti slaže različito voće ili se voće slaže tako da izgleda privlačno poput torte. U nekim vrtićima praksa je da roditelji donesu voće, a odgojiteljice s djecom ili samostalno rade tortu po već razrađenom šablonu.

Prije su vrtići, dok su djeca mogla donositi slatkiše i torte od kuće (što je posljednjih dvije godine izričito zabranjeno) preferirali torte napravljene od pojedinačno upakiranih slatkiša koje su izgledale kao torte. Ovo je slična verzija torti od kartona, samo što su djeca mogla pojesti slatkiš u vrtićkoj grupi. Budući da se u posljednje vrijeme mnogo toga vraća u normalu s vremenom će se vratiti u vrtiće tipovi torti ispod, koje se za sada ne smiju nositi.

Torta za vrtić od lizalica

Ovo je vrlo jednostavna opcija, budući da je dovoljno kupiti ili izraditi etažer s rupicama i u njega složiti lizalice.

Torta za vrtić od pločica (slatkiša)

Ovakvu tortu napravit ćete tako da čokoladne ili pločice od žitarica, ovisno što vrtić dozvoljava, složite na okruglo postolje i učvrstite ukrasnom trakom.

Torta za vrtić od napitaka (i slatkiša)

Slična je torti od pločica. Odličan je odabir za roditelje koji nemaju vremena. Možete ih praviti od malih tetrapaka, bočica, ali dodatno ukrasiti zdravim grickalicama, lizalicama ili pločicama ovisno što je dozvoljeno u vrtiću.

Torta za vrtić od suhih grickalica

U vrtićima s najstrožim kriterijima i jaslicama dopušteno je donijeti  isključivo suhe grickalice bez čokolade poput štapića i pereca. Principa slaganja je kao u kartonskoj torti, samo što u čašice od muffina i etažer slažete “otvorene” grickalice. Možete ukrasiti okruglu kartonsku kutiju poput rođendanske napuniti je grickalicama, ili možete na dječji stalak za muffine složiti u čašice razne grickalice kako biste dobili efekt torte. Kombinirajte čašice u boji s dječjim stalkom ili ukrasne čaše s likovima iz crtića s jednostavnijim stalkom za bolji efekt. Zbog novih okolnosti posljednje dvije godine u većini vrtića ni ova opcija nije dozvoljena jer su dozvoljena samo isključivo pojedinačna pakiranja grickalica, ali možda se ponovno vrati u trend i ovaj način pravljenja torte za vrtiće.