25. travnja 2024.

Roditeljstvo i djeca

COVERmagazin.com

Rješavaju li obiteljski obroci za stolom dječju pretilost?

Nedavno su se pojavile teze kako obitelji koje imaju zajedničku večeru za stolom imaju mršaviju djecu, no postavlja se pitanje je li ta teza istinita i koliko je znanstveno utemeljena...

Rješavaju li obiteljski obroci za stolom dječju pretilost?

Rješavaju li obiteljski obroci za stolom dječju pretilost?

Nedavno su se pojavile teze kako obitelji koje imaju zajedničku večeru za stolom imaju mršaviju djecu, no postavlja se pitanje je li ta teza istinita i koliko je znanstveno utemeljena.

Iako većina zdravstvenih svjetskih institucija u svojim programima preporučuje redovite obroke za stolom, za sada ne postoji znanstveno istraživanje koje bi potvrdilo tezu da večeranje cijele obitelji za zajedničkim stolom sprječava debljanje djece.

Otkuda je nastala teza da  večere za obiteljskim stolom čine djecu mršavijima?

Nekoliko istraživanja promatralo je koliko se obitelji u Americi pridržavaju preporuka da bi trebali zajednički objedovati, a novinari su iz tog istraživanja sami izvukli zaključke kako praksa zajedničkog objedovanja smanjuje šanse debljanja djece, a zatim su povukli paralelu s istraživanjem koje je otkrilo kako osobe koje jedu za stolom pojedu manju količinu od osoba koje jedu pred televizorom.

Do sada nema istraživanja koje bi potvrdilo da će djeca koja jedu s obitelji za stolom izbjeći pretilost, ako se roditelji ne pridržavaju i ostalih preporuka stvaranja pozitivnih navika kod djece vezanih uz hranu, a to su:

– Sjedite s djecom za vrijeme obroka

– Jedite zajedno s djecom

– Servirajte „obiteljski“ u veliku zdjelu umjesto na tanjure, kako bi djeca sama sebi servirala tip hrane i količinu koju žele

– Pomognite djetetu da prepoznaje glad i sitost, te da ih verbalno izražava

– Nemojte ograničavati hranu djeci ili stvarati pritisak da mora jesti

– Budite uzor djeci kako se zdravo hraniti

– Učite djecu o hrani

– Ohrabrujte djecu da jedu raznoliko i uravnoteženo.